April 20, 2017

Schiet je selfie in het wild

Doe mee aan een fotowedstrijd in het Kraansvlak, een duingebied in Noord-Holland, waar sinds 10 jaar wisenten in het wild leven. Projectpartners PWN en ARK Natuurontwikkeling, mede initiatiefnemers van het idee om deze indrukwekkende wilde dieren terug te brengen in de Nederlandse natuur, willen van dit jaar een echt feestjaar maken.

De wedstrijd

Ben jij handig met een smartphone en zit je op de basisschool? Ga dan naar het Duinpieperpad in het Kraansvlak en zoek de grote fotolijst op die daar staat. Schiet een geweldige selfie van jezelf in die lijst en met de duinen van het Kraansvlak en misschien wel de wisenten op de achtergrond. De origineelste foto’s winnen een speciale ‘wisent-prijs’: de winnaar van de hoofdprijs mag samen met de boswachter en drie zelfgekozen gasten mee op een VIP-excursie in het wisentengebied. En wie weet kom je dan wel oog in oog te staan met dit bijzondere en imposante dier! De wedstrijd start op 24 april, de datum waarop 10 jaar geleden de eerste wisenten naar het Kraansvlak kwamen. De laatste dag waarop je jouw foto kunt insturen is 1 oktober 2017. Op 15 oktober, tijdens een feestelijke Publieksdag, zullen de winnaars bekend worden gemaakt.

Grootste zoogdier van Europa

Wisenten worden ook wel Europese bizons genoemd. Het zijn de grootste nog levende landzoogdieren die in Europa voorkomen. Helaas zijn ze super zeldzaam en worden met uitsterven bedreigd. Daarom is het wisentenproject in het Kraansvlak erg belangrijk. Studenten onderzoeken hier al 10 jaar lang hoe de wisenten zich gedragen en wat ze eten. En ook hoe de duinen zijn veranderd sinds de komst van de wisenten. Want hier was 10 jaar geleden nog niet zo heel veel over bekend.

Waar precies?

Op deze website staat een kaartje. Hierop kun je het Duinpieperpad vinden. Je kunt je foto hier uploaden. Vergeet niet je naam, adres en woonplaats in te vullen en de naam en groep van jouw school. Natuurlijk moet je niet vergeten om een e-mailadres op te geven waarop je een bericht over de wedstrijd kunt ontvangen. Nogmaals: je kunt alleen meedoen als je op de basisschool zit.

Veel succes!

Foto's

Bison observation point. Photo: Leo Linnartz