March 12, 2012

Wisentkudde op verkenning

Sinds 7 maart hebben de wisenten een groter leefgebied tot hun beschikking. De dieren waren de eerste dagen niet in de buurt van hun nieuwe gebied en hadden dan ook nog niks in de gaten. Op 11 maart was het echter zo ver: het nieuwe leefgebied werd verkend!

Dicht bij elkaar en goed om zich heen kijkend werd het nieuwe leefgebied betreden. Eerst werd nog schuchter langs het oude en inmiddels verwijderde raster afgelopen, alsof ze nog precies wisten waar het eerst stond. De hele lengte liepen ze af, alvorens de oude grens over te steken en het nieuwe gebied te betreden. Een jonge koe nam het voortouw en al snel stond de hele kudde te grazen en van struiken te snoepen in hun nieuwe gebied. Daarbij werden vooral kardinaalsmuts, eik, kruipwilg en andere wilgen gegeten. De laatste werden fanatiek met behulp van wisenthorens afgebroken om goed bij de sappige twijgen te komen. Dat bevalt ze zo goed, dat ze nu al een dag lang nauwelijks van hun nieuwe plek zijn gegaan.

Verkenning

De komende dagen zullen ze met en met ook de rest van hun verruimde leefgebied verkennen. En wellicht zullen ze dan ook vanaf het Duinpieperpad bij Zandvoort te zien zijn. Op internet is goed te volgen waar ze op dat moment zijn.

Foto's

Wisenten verkennen nieuw gebied. Foto: Esther Linnartz