Gebied

Het gebied waar de wisentpilot plaatsvindt maakt deel uit van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland, het uitgestrekte bos- en duingebied tussen IJmuiden, Haarlem en Zandvoort waar volop vogels, reptielen, insecten waaronder vele soorten vlinders, en zoogdieren als vos en boommarter leven. In het Nationaal Park (3800 hectares) vindt natuurlijke begrazing plaats door de inzet van Schotse hooglanders, Shetland pony's, Konikpaarden en schapen. Daarnaast zijn damhert, ree en konijn aanwezig. 

In de Kennemerduinen, ten Noorden van de N200, kunnen tijdens een wandeling of fietsroute de roodbruine Hooglanders gezien worden. Deze runderen hebben vaak imposante hoorns die breed uitstaan. Ze zijn een stuk kleiner dan de wisent, die een donkerbruine kleur en kortharige vacht heeft.

Schotse hooglander versus Wisent Wisenten zijn alleen te bewonderen in het duingebied het Kraansvlak. Het wisentterrein bevindt zich tussen Overveen en Zandvoort, aan de Zuidkant van de provinciale weg richting de Noordzee. Het terrein is meer dan 300 hectares groot en bestaat uit een gevarieerd landschap. Open graslanden gaan over in struweelvegetatie en bosrijke delen. Daarnaast bevindt zich een duinmeer 'Meertje van Burdet' in het Kraansvlak en is er een open zandvlakte met stuivend duin. Sinds de zomer van 2016 kunnen naast wisenten ook Schotse hooglanders gespot worden in het Kraansvlak.

Wisent en publiek. Foto: Esther Linnartz

Bekijk hier een kaart van het gebied.

 

 

Bijlagen

Kaart Wisentgebied Kraansvlak (NL)