Met een gids

 

Wisent wandeling

Ieder kwartaal worden op weekenddagen begeleide excursies aangeboden om publiek de kans te geven de wisenten in het Kraansvlak te bewonderen. Onder leiding van een ervaren boswachter gaat men op zoek naar de wisenten waarbij volop informatie gegeven wordt over het wisentenproject, het duingebied en al haar bewoners zoals konik, damhert, ree, vos en tal van insecten, vogels en reptielen. 

Fotosafari

Naast Wisent wandelingen worden regelmatig speciale fotografie-excursies aangeboden. Boswachter en natuurfotograaf Ruud Maaskant heeft jarenlange ervaring met het fotograferen van wisenten in het Kraansvlak. Deze excursies zijn voor kleine groepen tot maximaal 5 personen.

Op de website van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland vindt u meer informatie over kosten en boekingen van Wisent wandelingen fotosafari's. Excursies worden per kwartaal vermeld. Tegen het eind van een kwartaal kan het dus zo zijn dat er even geen wisentexcursies vermeld staan. Het nieuwe kwartaal met excursies wordt ruim op tijd toegevoegd.

Hoewel er geen honderd procent garantie is dat de wisenten daadwerkelijk gezien worden -ze leven immers in een onoverzichtelijk en meer dan 300 Ha groot gebied- doet de gids zijn/haar uiterste best om de dieren voor u te vinden. 

Wisentenexcursie. Foto: Leo Linnartz

Groepsexcursie

Op zoek naar een interessant en exclusief uitje voor uw bedrijf, afdeling, vereniging, vriendenkring of familie? Dan kunt u met een groep (maximaal 15 personen) een wisentexcursie boeken. De boswachter neemt uw groep mee het Kraansvlak in waar sinds 2007 een kudde wisenten in het wild leeft. Onderweg krijgt u tekst en uitleg over deze prachtige dieren, waarvan er zo'n 4000 vrij in de natuur leven, het overgrote deel daarvan in het oosten van Europa (Polen, Oekraïne).

Deze groepsexcursies vinden alleen plaats op vrijdagen en u kunt kiezen tussen twee starttijden: 10.00 of 14.00 uur. De excursie duurt ongeveer twee uur. De kosten varieren tussen €200 en €300, afhankelijk van de groep.

Reserveren dient minimaal 3 weken van te voren te gebeuren en kan via www.np-zuidkennemerland.nl of middels een mail naar info@np-zuidkennemerland.nl.

Ruitersafari

PWN biedt in samenwerking met manege De Baarshoeve uit Zandvoort ervaren paardrijders de gelegenheid om een exclusieve excursie te paard te beleven onder begeleiding van een boswachter (eveneens te paard). Tijdens deze excursie is het mogelijk om de wisenten in het Kraansvlak te spotten. De boswachter vertelt gedurende de rit alles over het gebied waar de wisenten leven en de daarin voorkomende specifieke flora en fauna.

Uniek is dat deze excursie plaatsvindt in een grotendeels voor het publiek afgesloten gebied, tijdens de excursie gaan we van de paden af en deels door rul zand. Behalve wisenten leven er in dit bijzondere natuurgebied ook Schotse hooglanders, Konikpaarden en andere grazers. Deze grote grazers zijn te paard stapvoets hete beste te zien.

De excursie is onder begeleiding van een ervaren PWN boswachter. Een instructeur van manege De Baarshoeve neemt eveneens deel aan de ruitersafari als begeleider van de ruitergroep om het gedrag van de paarden in de gaten te houden.

Er worden wel voorwaarden gesteld om aan deze ruitersafari mee te kunnen doen. Alleen ervaren ruiters en paarden, die geregeld buitenritten maken, kunnen aan de ruitersafari deelnemen. Mocht blijken dat de ruiter te weinig ervaring heeft, heeft de organisatie het recht de ruiter uit te sluiten van deelname aan deze ruitersafari.

Informatie

Aanmelden: Boekingen kunt u maken met gehuurd paard via: www.pwn.nl/eropuit. De betaling vindt vooraf plaats via Ideal. Vanwege de bijzondere aard van de excursie is het aantal deelnemers beperkt: minimaal 2 en maximaal 6 deelnemers. Bent u op de dag van de ruitersafari verhinderd, dan kunt u iemand in uw plaats laten meedoen. Deze persoon dient wel aan de hierboven beschreven voorwaarden te voldoen. Restitutie van het bedrag is niet mogelijk. Bij minder dan 2 deelnemers, kan de excursie niet doorgaan. PWN neemt dan contact met u op voor alternatieve data.

Verzamelplek: Bij manege De Baarshoeve (www.debaarshoeve.nl/contact/). 

Kleding: Ruiterkleding, rijlaarzen en een helm zijn verplicht. De helmen kunnen eventueel geleend worden bij manege De Baarshoeve.

Tijdsduur: Rit van maximaal 2,5 uur vanaf verzamelplek, dit is inclusief een ½ uur voorbereiding. Na afloop van de rit is er gelegenheid om vragen te stellen onder het genot van een drankje. Ook wordt er een evaluatieformulier uitgereikt om in te vullen.