Zelf op pad

Bezoekerscentrum De Kennemerduinen

Het bezoekerscentrum De Kennemerduinen geldt als uitstekend startpunt voor uw wandelingen naar het wisentgebied.

In het bezoekerscentrum vindt u onder andere aanvullende informatie over het project. De medewerkers kunnen u daarnaast informatie geven over hoe u vanaf het centrum bij het Kraansvlak komt.

Vanaf het bezoekerscentrum loopt een wandelroute naar het uitkijkpunt naast het wisententerrein. De dieren komen hier geregeld water drinken in het duinmeer. Ook grazen ze dikwijls onder de flinke eiken langs het raster bij het pad vanaf de spoorwegtunnel richting uitkijkpunt. U kunt ze soms vanaf dit pad zien.

Voor bereikbaarheid en openingstijden, zie hier.

 

Wisentenpad

Het Wisentenpad is een voetspoor gemarkeerd met gele paaltjes in het wisentengebied. Deze route is gesloten tijdens het broedseizoen voor vogels.

Op de kaart is het Wisentenpad aangegeven, dat vanaf 1 september tot 1 maart opengesteld is. De gele markering door het gearceerde gebied geeft op de kaart het pad en de in- en uitgangen aan. In het veld staat de route gemarkeerd met paaltjes met gele kop. Bij de in- en uitgangen staan borden met aanvullende informatie. Het Wisentenpad is circa 3 kilometer lang en bestaat deels uit rul zand. Ook als u geen gebruik maakt van het Wisentenpad kunnen de dieren soms gezien worden vanaf het fietspad die aan de noordwestelijke kant van het wisententerrein ligt.

  • Graag aandacht voor het volgende als u gebruik wilt maken van het Wisentenpad:

Omgang met wisenten

Sinds 2007 leven er in het Kraansvlak (als eerste natuurgebied in Nederland) wilde wisenten. Naast wisenten leven hier ook paarden (koniks) en runderen (Schotse hooglanders) in het wild. Al deze grazers zijn geen huisdieren. Zij kunnen als zij niet met rust worden gelaten gevaarlijk zijn en u mogelijk schade toebrengen. Respecteer de dieren en verstoor ze niet.

Gedragsregels voor bezoekers

U bent alleen welkom in het Wisentengebied als u op het Wisentenpad blijft. Hardlopen en honden zijn niet toegestaan (ook niet aangelijnd).

  1. Blijf rustig en behandel de dieren met respect
  2. Voer ze niet
  3. Houd je nieuwsgierigheid in toom en loop de dieren niet na
  4. Laat de dieren ongestoord hun route kiezen en geef ze de ruimte
  5. Houd minstens 50 meter afstand van de wisenten (en 25 meter van andere grote grazers)
  6. Keer om en loop terug als de dieren op het pad liggen of naar je toe komen, of loop met een grote boog om de kudde heen. Doorkruis de kudde in geen geval
  7. Houd afstand van kalfjes, alle grote grazers beschermen hun jongen
  8. Blijf op het pad om zo de aanwezige flora en fauna zo min mogelijk te verstoren

Bijlagen

Kaart naar Wisentenuitkijkpunt
Kaart Wisentgebied Kraansvlak (NL)
Map Bison Area (ENG)
Karte Wisentgebiet (DU)
Flyer Wisenten (NL)
Flyer Wisenten (ENG)
Flyer Wisenten (DU)