8 maart 2010

Loslaten wisenten

Nadat een eerdere poging niet doorging om twee jonge wisentstiertjes toe te voegen aan de wisentkudde in het Kraansvlak zal dit nu op dinsdag 9 maart alsnog gaan gebeuren. De kansen zijn nu beter dan de vorige keer. Toen was het erg koud en moesten beide stiertjes eerst verdoofd worden om ze uit hun geboortekudde te halen. Nu staan beide dieren al klaar en kunnen onverdoofd op transport.

Beide stiertjes komen naar het Kraansvlak om op termijn inteelt zoveel mogelijk te voorkomen. De twee wisentstiertjes komen uit Natuurpark Lelystad en zijn daar in de zomer van 2008 geboren. Het aantal dieren in de kudde komt hiermee op 12. De huidige kudde van tien dieren bestaat uit één stier, vier volwassen koeien, één vrouwelijk dier geboren in 2008 en vier vrouwelijke wisentkalfjes die afgelopen zomer zijn geboren in het Kraansvlak. Twee wisentstiertjes toevoegen aan de Kraansvlak kudde lijkt weinig, maar hiermee wordt een grote stap gezet richting een meer natuurlijke kuddesamenstelling. De onverwante jonge stieren kunnen als stierengroepje een eigen rol in het ecosysteem gaan spelen, maar ze kunnen zich ook nog een tijdje koppelen aan de bestaande kudde en later hun eigen weg gaan.

Hiermee wordt de natuurlijke verspreiding van jonge wisentstieren gesimuleerd. Natuurlijke inteeltvermijding krijgt zo een goede kans. Vrijwel nergens in Europa gebeurt dit zo! Bijvoorbeeld alleen in de echt grote terreinen (en daar zijn er maar een handvol van) en in beperkte mate in het 1000 ha grote Eriksberg te Zweden. Kleine terreinen werken onnatuurlijker en zijn eigenlijk vooral fokstations voor de bedreigde soort wisent. Deze zorgvuldige stap is slechts een kleine stap qua aantal dieren, maar een grote stap qua omgang met natuurlijke kuddes!

Foto's

Wisentstier Natuurpark Lelystad. Foto: Leo Linnartz