16 maart 2010

Wisentstiertjes doen het goed

Het is alweer een week geleden dat twee wisentstiertjes van Natuurpark Lelystad naar het Kraansvlak verhuisden. Ze lopen nu al enkele dagen met de kudde mee en leren veel bij. Kardinaalsmuts wordt volop gegeten, evenals zandzegge en wat jong gras. Nieuw is dat de kudde nu ook mos eet. Soms vinden de wisenten het niet lekker en spugen het weer uit, maar meestal eten ze het gewoon. Misschien moeten ze gewoon nog leren welk mos goed eetbaar is en welk niet. In ieder is gezien dat rendiermos met smaak naar binnen gaat.

Beide stiertjes worden inmiddels door de volwassen stier geaccepteerd. Vaak ligt de hele kudde van 12 dieren bij elkaar. De volwassen stier heeft de eerste dag duidelijk gemaakt wie de baas is in het Kraansvlak en stopt daar nu geen energie meer in. Dat is dan blijkbaar ook niet meer nodig. De stiertjes tonen wel nog interesse in de wisentkoeien en proberen die soms te bespringen. Dit wordt echter niet getolereerd en beide stiertjes worden dan al kopzwaaiend weggestuurd. De stiertjes tonen ook interesse in de jaarlingetjes, maar die zijn daar (nog) niet van gediend en lopen gewoon weg.

Via de halsbandzenders om hun hals is goed te volgen hoe de nieuwkomers het terrein verkend hebben en waar de kudde zich nu bevindt. De eerste nacht waren beide stiertjes nog alleen en hebben toen langs de noord- en oostrand van het gebied wat heen en weer getrokken. Later, toen ze zich definitief bij de kudde aangesloten hadden, zijn ze samen met de groep het hele gebied doorgetrokken. Elke dag weer naar een ander deel. Via het noorden langs de westkant naar het zuiden. Nu, na een week, hebben ze bijna het gehele gebied gezien en zijn ze bijna weer terug op de plek waar ze losgelaten zijn.

Al met al kunnen we nu na een week de voorlopige conclusie trekken dat de introductie van beide stiertjes geslaagd is en dat ze opgenomen zijn in de kudde. Deze eerste fase in de stap naar een sociaal completere kudde is daarmee geslaagd.

Foto's

Wisentstier. Foto: Leo Linnartz