11 maart 2010

Wisentstiertjes losgelaten

Afgelopen dinsdag, 9 maart, was het eindelijk zover. Twee wisentstiertjes uit Natuurpark Lelystad werden in het Kraansvlak losgelaten onder het toeziend oog van fotografen, filmers, radioverslaggevers, boswachters en andere betrokkenen. Met een ondergaande zon kwam om 18.00 uur de eerste wisent voorzichtig snuffelend na enige tijd uit de wagen en bekeek uitgebreid zijn nieuwe leefomgeving, alvorens rustig een duinhelling op te lopen. Daarna was het de beurt aan nummer 2. Die kwam sneller uit de wagen, zijn maatje was hem immers al voorgegaan. Ook hij nam rustig de omgeving in zich op. Net als bij de vorige keren dat wisenten in het Kraansvlak werden losgelaten, namen ook deze dieren eerst een hap zand. Letterlijk om de omgeving te proeven.

Beide stiertjes hebben een zender om, en een van deze zenders is op internet te volgen. De eerste nacht hadden ze al flink wat kilometers terrein verkend en inmiddels zijn ze in flinke delen van het gebied geweest. Dat zal wel even wennen geweest zijn, want in Natuurpark Lelystad hadden ze een veel kleiner leefgebied. Inmiddels hebben ze ook al de andere wisenten in het Kraansvlak ontmoet. De dieren trokken een tijdje samen op, maar later stonden ze weer apart. De tijd zal leren of ze zich definitief aan gaan sluiten, of dat ze een los stierengroepje gaan vormen.

De kudde wisenten in het Kraansvlak telt nu 12 dieren. Beide stiertjes zijn toegevoegd om te voorkomen dat de al aanwezige stier over een paar jaar zijn vorige jaar geboren dochters (vier) gaat dekken. Op de website van TV Noordholland (de uitzending van 10 maart) en op de site vanHaarlems Dagblad kun je een filmpje over het loslaten bekijken.

Foto's

Loslaten wisenten. Foto: Leo Linnartz