27 januari 2010

Wisentstiertjes niet losgelaten

De boswachters van regio zuid stonden er op 26 januari helemaal klaar voor, evenals de pers. Maar door omstandigheden is het geplande uitzetten van twee wisentstiertjes in het Kraansvlak die dag niet doorgegaan. Eén van de wisentstiertjes stond onvoldoende stevig op de poten na het wakker worden uit de verdoving. Een transport zou dan niet ethisch geweest zijn. Jammer, want het weer was prachtig! We plannen medio februari een herkansing. De dieren hoeven dan niet meer verdoofd te worden.

Voor de aanwezige pers gaven de boswachters wel een excursie in het wisentgebied. Met een stralende zon en een prachtig sneeuwdek was het genieten van de al aanwezige wisentkudde, de Konikpaarden en een enkele ree en konijn. Wonderbaarlijk hoeveel diersporen er te zien waren in de maagdelijke sneeuw. Het Kraansvlak: een eldorado voor wild!

Al die dieren blijken prima in staat om hun kostje bij elkaar te scharrelen. Wisenten schuiven de sneeuw aan de kant om bij het gras te komen en schillen naar hartelust tal van bomen in het gebied. Daar is de natuurbeheerder, PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland, erg blij mee. Bomen en struiken zijn er in overvloed en een beetje natuurlijke sterfte door winters schilwerk zorgt voor wat meer openheid en komt zo de natuur in de duinen ten goede.

Foto's

Press 2008. Photo: Leo Linnartz