9 april 2014

Stamvader Kraansvlak wisenten overleden

De oudste stier van het wisentenproject in het Kraansvlak is overleden. De wisentstier, stamboek naam Podryw II, kwam zeven jaar geleden vanuit Polen naar het duingebied Kraansvlak en maakte deel uit van het selecte gezelschap van drie dieren waarmee het project in 2007 van start ging. Hij was de eerste wisentstier in de Nederlandse natuur. Een rol die hij met glans vervuld heeft. Hij is erg belangrijk geweest voor het project en was met zijn zeer imposante voorkomen een graag gefotografeerd dier.

Zeven jaar lang leefde de stier met zijn koeien in het Kraansvlak, het eerste project met in het wild levende wisenten in Nederland. Hij is de stamvader van de zeventien kalfjes die tot nu toe zijn geboren. Hij leverde zo een belangrijke bijdrage aan het behoud van deze zeer zeldzame diersoort. ARK, PWN, onderzoekers en stagiaires hebben veel geleerd van zijn aanwezigheid, met name over het sociale gedrag van stieren en hun kudde, levend onder natuurlijke omstandigheden. In 2013 werden voor het eerst gezondheidsproblemen bij de stier geconstateerd. De vaste dierenarts van de wisentkudde heeft hem behandeld. Daarna is hij niet meer de indrukwekkende verschijning van daarvoor geworden, wellicht dat zijn leeftijd daar ook een rol in heeft gespeeld.

We verwachten dat de nalatenschap van Podryw later deze lente nog groter wordt als er wederom kalfjes worden geboren. Zoals met alle wisenten zijn de kalfjes straks ook weer zichtbaar voor het publiek. Eerst alleen tijdens excursies en vanaf 1 september is er de kans op een ontmoeting met de kudde als het Wisentenpad weer open gaat. De stier krijgt als opgezet dier een mooie plek bij het bezoekerscentrum en zal daardoor voor iedereen van heel dichtbij te bewonderen zijn.

Foto's

Bison bull Podryw. Photo: Leo Linnartz