17 juni 2015

Speciaal wisentenweekend in aantocht

Wie altijd al eens een wisent (één van de Big Five van Europa) van heel dichtbij wil zien, komt op 4 en 5 juli aan zijn trekken tijdens het speciale Wisentenweekend in bezoekerscentrum De Kennemerduinen aan de Zeeweg te Overveen. Podryw, de indrukwekkende stamvader van de Kraansvlakkudde, is in opgezette vorm in volle glorie te bewonderen, een unicum in Nederland.

Een boswachter van PWN staat op beide dagen tussen 10.00 en 17.00 uur klaar bij de nieuw ingerichte wisentenhoek in het bezoekerscentrum om te vertellen over wisenten en om vragen te beantwoorden. Het hele centrum staat trouwens in het teken van de wisent en er zijn speciale activiteiten en acties rondom wisenten. Zo vind er op beide dagen om 11.00 uur een speciale wisentexcursie plaats, is er om 12.00 uur een lezing over de wisent, en kom je meer te weten over het wisentenonderzoek. Ook is er een film te zien hoe Podryw is opgezet.

In het Kraansvlak, een duingebied tussen Overveen en Zandvoort, leeft sinds 2007 een kudde wisenten in de vrije natuur. PWN en ARK Natuurontwikkeling startten met een kudde van zes dieren. De kudde groeide dankzij natuurlijke aanwas uit naar 19 wisenten. En ook dit voorjaar zijn er al weer twee kalfjes geboren, waarmee de teller op 21 staat. Een teken dat de dieren zich thuis voelen in het prachtige duingebied. 

Alle wisenten die zijn geboren in het Kraansvlak zijn opgenomen in het speciale wisentenstamboek dat in Polen wordt bijgehouden. Het Kraansvlak fungeert als kraamkamer voor wisenten op andere plekken in Nederland en Europa en draagt bij aan de bescherming van de wisent, nog steeds één van de zeldzaamste dieren van Europa.

PWN zet de wisentkudde in om te voorkomen dat het open duin dichtgroeit. De resultaten zijn goed. Rond de wisentkudde wordt veel wetenschappelijk onderzoek gedaan, want we weten nog steeds erg weinig van deze diersoort. De uitkomsten worden actief gedeeld binnen Nederland en Europa. Wetenschappers komen regelmatig naar het Kraansvlak om te zien en te leren hoe een kudde wisenten in het wild overleeft.

Foto's

Bison bull Podryw. Photo: Leo Linnartz