1 september 2015

Wisentenpad weer open!

Vanaf dinsdag 1 september is het Wisentenpad in het Kraansvlak weer open. De wisentkudde is vaak vanaf dit pad te zien. Door het open duin zijn de dieren dan prachtig van afstand te zien. Dit voorjaar zijn vijf kalfjes geboren, wat het extra aantrekkelijk maakt om de kudde vanaf het wandelpad te proberen te spotten. Neem dus vooral een verrekijker mee.

Het Kraansvlak is van oudsherre afgesloten voor publiek. Na een uitbreiding van het leefgebied van de wisenten in 2012 is een speciaal wandelpad –het Wisentenpad- geopend zodat publiek nu ook op eigen gelegenheid het gebied waar de wisenten en konik paarden leven in kan. Publiek is van harte welkom om het speciale wandelpad op eigen gelegenheid te bewandelen tussen zonsopgang en zonsondergang. Het is geen struinroute dus bezoekers wordt vriendelijk doch dringend verzocht op het pad te blijven. Een deel van het Wisentenpad bestaat uit rul zand. U bereikt het pad door gebruik te maken van een speciale overstap over het hekwerk. Het pad is vanaf diverse punten (Zandvoort, Bloemendaal aan Zee, strandboulevard) te bereiken, zie de kaart op www.wisenten.nl/nl/zelf-op-pad.

Het Wisentenpad is zo’n 3 kilometer lang en aangegeven met geel gemarkeerde paaltjes en voert u door de gehele westelijke kant van het Kraansvlak. Op de borden aan de twee ingangen van het pad staat aanvullende informatie om rekening mee te houden wanneer u het gebied betreedt. Zo dienen bezoekers een afstand van minstens 50 meter tot de wisenten en konik paarden aan te houden. Op deze manier verstoort u de dieren zo min mogelijk en houdt u de beste kans het natuurlijk gedrag te kunnen bekijken.

De wisent is verkozen tot de Big Five van Europa. Het is een unieke kans dat deze nog altijd bedreigde diersoort in de Nederlandse natuur te zien is. PWN en ARK Natuurontwikkeling maken dit graag voor u mogelijk.

Foto's

Bison on Bison Trail. Photo: Esther Rodriguez