3 april 2016

Recordaantal bezoekers Wisentenpad

Sinds september 2012 is het mogelijk om in het winterhalfjaar (september tot en met februari) op eigen gelegenheid de wandelroute, het zgn. Wisentenpad, in het wisentgebied Kraansvlak te lopen. Tijdens de eerste openstelling in de winter van 2012/2013 werd dit pad ruim 3500 keer bezocht. De winter hierna meer dan 2700 keren, en vervolgens steeg het aantal met duizend bezoeken gedurende de winter van 2014/2015. Het afgelopen halfjaar is het record ruimschoots verbroken toen er maar liefst 5123 bezoeken aan het Wisentenpad werden gebracht. Dit betekend dat sinds het najaar van 2012 meer dan 15.000 bezoeken aan het pad hebben plaatsgevonden. Met een derde van het totaal aantal bezoeken was afgelopen half jaar dus een drukbezochte! De zondagen waren ook afgelopen maanden weer favoriet voor een bezoek aan het wisentengebied.

Het broedseizoen is op 1 maart begonnen en dat betekent dat delen van de duinen dicht gaan om de natuur even rust te geven en de vogels gelegenheid om te broeden. Daarom is het Wisentenpad ook officieel weer dicht gegaan. Helaas moesten we eind januari stoppen met het doorgeven van de GPS posities van de wisentkudde op de website. Te veel mensen trokken zich niets aan van de toegangsregels van het Wisentenpad, waarvan een belangrijke is: Blijf op het pad. Mensen struinden diep het gebied in en zorgden voor steeds meer onrust. Het Kraansvlak is van oudsherre niet toegankelijk voor publiek, afgezien van excursies. Het is een rustgebied waar veel monitoring en onderzoek naar fauna en flora plaatsvindt. Dit wordt verstoord als men van het pad af gaat en zich niet houdt aan de toegangsregels zoals afstand houden tot het aanwezige wild.

Projectpartners PWN en ARK Natuurontwikkeling gunnen iedereen erg graag de kans om de wisenten te zien. Maar we vragen bezoekers zich wel aan de richtlijnen te houden, zie www.wisenten.nl/nl/zelf-op-pad. Zo houdt je de beste kans de wisenten en de andere wilde dieren in hun natuurlijke gedrag te bewonderen.

In het veld horen de boswachters vaak de enthousiaste verhalen van bezoekers over hun ‘ontmoeting’ met de wisenten. We vinden het leuk om dat ook op deze website en onze Facebook pagina te kunnen delen met anderen. Dus stuur gerust foto’s, filmpjes en verhalen naar www.wisenten.nl.

Het Wisentenpad gaat per september weer open. Kunt u niet wachten om een bezoek te brengen aan het gebied? Ga dan met de boswachter mee op excursie naar de wisenten, zie http://www.np-zuidkennemerland.nl/1407/activiteitenkalender voor data en aanvullende informatie. Wees er snel bij want de excursies zijn nog altijd erg populair en daardoor snel vol.

Foto's

Bison herd at Bison Trail