21 augustus 2017

Wisentenpad weer open

Op vrijdag 1 september gaat het Wisentenpad in het westelijk deel van het Kraansvlak weer open. De wisentkudde is vaak vanaf dit pad te zien, omdat de wisenten zich graag in het open duin ophouden. De wisent hoort tot de Big Five van Europa. Dat je hem hier in het wild kunt zien is een unieke kans. PWN en ARK maken dit voor je mogelijk.

Het Wisentenpad mag je op eigen gelegenheid bewandelen tussen zonsopgang en zonsondergang. Het Kraansvlak is van oudsher een rustgebied voor de natuur en al het wild wat hier leeft. Het is daarom verder niet vrij toegankelijk voor publiek. Bezoek is van harte welkom. Met de overzichtelijke bezoekregels die bij de ingangen staan, ziet u hoe u gebruik kunt maken van dit wandelpad. Het is geen struinpad, dus we verzoeken bezoekers op het pad te blijven. Ook is minimaal 50 meter afstand houden tot alle grote grazers die hier voorkomen de regel. De boswachters controleren regelmatig en overtreders kunnen rekenen op een bekeuring. Geniet vanaf het pad, dat met gele paaltjes is aangegeven.

Dit voorjaar zijn er zes kalfjes geboren, wat het extra aantrekkelijk maakt om de kudde vanaf het wandelpad proberen te spotten. Neem dus vooral je verrekijker mee.

Het pad is een zandpad en niet geschikt voor wandelwagens en rolstoelen. Het is vanaf diverse punten (Zandvoort, Bloemendaal aan Zee, strandboulevard) te bereiken. Kijk hiervoor op de kaart.

Vanaf 1 september is ook een prachtige buitenfototentoonstelling te zien langs het voetpad tussen het parkeerterrein van het Koevlak en de recreatieplas ‘t Wed te Overveen, vlakbij Bezoekerscentrum De Kennemerduinen. Op 20 foto’s heeft boswachter- en natuurfotograaf Ruud Maaskant het leven van de wisenten in het Kraansvlak in de afgelopen 10 jaar zeer beeldend weergegeven.

Foto's

Dawn of the Bison. Foto: Jasper Doest