17 september 2024

Een kijkje door het oog van de wildcamera

Twee maanden lang stond er een wildcamera op de in Kraansvlak gestorven Poolse wisentkoe. De koe werd 17 jaar geleden uit Nationaal Park Bialowieza in Polen naar Kraansvlak gebracht. Ze is hier opgegroeid, heeft met haar graas- en leefgedrag veel dynamiek in het duin gebracht en is van veel waarde geweest voor de kudde in haar latere jaren vanwege haar rustige, zelfverzekerde aard. Na haar dood is ze nog steeds van waarde voor Nationaal Park Zuid-Kennemerland, waar Kraansvlak een deelgebied van is.

Direct na de vondst van haar dode lichaam, we denken dat ze al drie weken dood was, hebben we een wildcamera geplaatst om het proces te kunnen volgen en om te zien welke dieren het karkas zouden bezoeken. De vos was de meest geziene gast. We zagen hem wel 15 keer op de wildcamera: op het karkas, naast, kijken, ruiken, eten, overdag en ‘s nachts. Zie hieronder een aantal beelden. Klik op de foto's om deze groter te maken.

 
Bijschrift foto linksboven: Als je goed kijkt, zie je de vele insecten op het karkas. 
Bijschrift foto rechtsboven: Ook ’s nachts wordt het karkas meermalen door een vos bezocht.

 

Bijschrift foto linksboven: Vos verdedigt zijn ‘prooi’ voor andere geïnteresseerden (buiten beeld).

Bekijk hier de video van hoe de vos een stuk uit de wisent trekt en probeert op te eten.


Koolmezen leggen ergens in april, begin mei 4 tot 12 eieren. Hier bezoekt een koolmees eind maart de dode wisent. Het zou kunnen dat ze het karkas bezoekt om wisenthaar voor haar nest te zoeken, dit haar is heel zacht, veel zachter dan paardenhaar bijvoorbeeld. Lees meer hierover in het artikel dat verscheen in het Haarlems Dagblad ‘Zacht en warm nest met haar van de wisent’.

Wisenten zijn sociale dieren en leven in kuddeverband met een duidelijke hiërarchie. Kalfjes zijn soms in een crèche bij één van de moeders, zodat de andere moeders ongestoord kunnen eten en de oudere dieren leren de jongere dieren over voedsel, waar water te vinden is en hoe om te gaan met predatoren (roofdieren). Na de dood bezoeken kuddegenoten de overledene om afscheid te nemen. Twee keer staat op camera hoe een kuddegenoot de overleden koe bezoekt. Afscheid nemen is zeer belangrijk bij sociale dieren. Deze beelden zijn meer dan twee maanden na haar sterven.

 
  
Na 1,5 maand zijn er meters verder delen van het karkas terug te vinden in het veld, zoals hier op de foto: een pluk haar en verschillende botten. Waarschijnlijk verplaatst door een vos.

   
In het eerste stadium zijn er ontelbaar veel insecten op het karkas te vinden! Hier op de foto een vlieg (rechtsonder), vele larven van aaseters (links en rechtsboven) en op een dag zag ik toevallig een gehakkelde aurelia (vlinder op middelste foto).

 
Twee weken geleden, vijf maanden na de vondst van de wisent, bezocht ik de restanten met mijn collega en twee kinderen van 5 en 7 jaar. Geweldig om te zien hoe ze ‘bovenop’ de resten van de koe doken, vragen stelden en onderdelen vastpakten. Absoluut de normaalste zaak van de wereld waar veel over te leren is!

*Let niet op de data-aanduideling aan de onderkant van de beelden, bij het eerste wildcamerakaartje stond de datum niet goed ingesteld.

Foto's