13 maart 2025

Tsjechische wisentstier van Kraansvlak naar Slikken van de Heen

De Tsjechische wisentstier die in juni 2020 in Kraansvlak werd geïntroduceerd, is op 11 maart 2025 overgebracht naar Slikken van de Heen, Zeeland. Wisenten worden uitgewisseld tussen kuddes in Nederland en binnen Europa om de genenpopulatie gezond te houden. De Europese bizon, zoals de wisent ook wordt genoemd, heeft een smalle genetische basis. Dit soort uitwisselingen zijn dan ook zeer belangrijk om de genenpopulatie zo divers mogelijk te houden.

Gebied van herkomst

In juni 2020 kwam deze drie jaar oude stier vanuit Tsjechië naar Kraansvlak (https://www.wisenten.nl/nieuws/2020/nieuwe-bizonstier-opgenomen-kudde-kr...). In dat jaar werden er meerdere stieren in Europa uitgewisseld. In Tsjechië werd de stier geboren in het Large Herbivore Reserve Milovice, een voormalig militaire basis van de Sovjet Unie, 35 km ten noordoosten van Praag. Naast Europese bizons leven er wilde paarden in het natuurgebied van ongeveer 350 hectare. Dit natuurgebied is het eerste en grootste in Tsjechië en is opgericht in samenwerking met wetenschappers van het Biological Center of the Academy of Sciences of the Czech Republic.

Nakomelingen

De stier heeft vijf jaar van zijn reproduceerbare leven in de kudde in Kraansvlak geleefd. In 2021 werd het eerste nageslacht van hem geboren, een koetje. In de daarop volgende jaren volgden er nog zes. Één van deze dieren stierf in het eerste levensjaar. Dit is niet uitzonderlijk, ongeveer 20% van de kalfjes sterft in het eerste levensjaar. Vier van de andere vijf kalfjes zijn stieren. Voor deze dieren zullen wij in de komende jaren een andere semi-vrijlevende kudde zoeken waar ze ook weer een belangrijke bijdrage zullen kunnen leveren aan het behoud van de Europese natuur en van de diersoort zelf.

Nieuwe kudde

In Slikken van de Heen komt de stier in een kudde van 7 dieren: 3 volwassen koeien, 2 jonge stieren, een volwassen stier en een jonge koe. De kudde leeft hier sinds 2020. Slikken van de Heen is een dynamisch gebied met veel afwisseling in landschapstypes, flora en fauna. Het gebied bestaat uit voormalige zandplaten, slikken en schorren. Door het afsluiten van de Philipsdam in 1987 zijn de gebieden drooggevallen en ontzilt. Het bestaat uit een halfopen landschap, waarin bosrijke delen en open gedeelten elkaar afwisselen. Sinds 2020 leeft er een kleine kudde wisenten in dit gebied, samen met geïntroduceerde koniks en rode geuzen. Er loopt een wandelpad doorheen dat het gehele jaar geopend is. Voor meer informatie: https://www.hetzeeuwselandschap.nl/actueel/wisenten-op-de-slikken-van-de...

Een gevarieerd pallet aan herbivoren

Ondanks alle verschillen tussen de drie natuurgebieden waar deze stier tot nu toe heeft geleefd, is er ook een overkoepelend en belangrijk doel dat deze gebieden delen: het herstel van natuurlijke processen. Grote hoefdieren maken een comeback in veel natuurgebieden in Europa om de natuur weer te laten floreren. Wisenten worden vaker ingezet met semiwilde rassen van runderen en paarden om de mozaïeken van de halfopen landschapen terug te brengen. Het verschil in gedrag tussen soorten maakt dat de natuur zich op een dynamischere manier ontwikkelt. Voor meer info lees https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=32762#   

Foto’s: Ruud Maaskant

Foto's