13 augustus 2009

Vierde wisentkalf geboren

De kudde wisenten in het Kraansvlak, onderdeel van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland, telt nu vier kalfjes. Op 30 juli ontdekten boswachters dat ook de vierde koe vergezeld werd door een kalfje.

Al eerder werden drie kalfjes geboren. Het vierde kalfje maakt de kudde compleet: nu hebben alle vier de koeien een kalfje. Het is voor het eerst sinds de introductie van wisenten in Nederland dat ze zich in het wild hebben voortgeplant. De boswachters ontdekten het vierde kleintje gisteravond tijdens een reguliere inspectieronde.

PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland, FREE Nature, ARK Natuurontwikkeling, Stichting Kritisch Bosbeheer en de stichting Duinbehoud hebben de dieren geïntroduceerd in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland, om kennis en ervaring op te doen met wildlevende wisenten in Nederland. De universiteiten van Groningen, Nijmegen en Wageningen doen onderzoek naar de dieren en hun leefomgeving. Inmiddels hebben tientallen studenten onderzoek kunnen doen naar de wisenten in het Kraanvlak.

Foto's

4 kalveren en 2 moeders. Foto: Ruud Maaskant