19 maart 2013

Conditie wisenten prima

Voordat de officiële lente begint, heeft de jaarlijks terugkerende conditiecheck bij de wisenten plaatsgevonden. Onder leiding van dierenarts Mark Hoyer zijn alle dieren bekeken om te zien wat voor invloed de afgelopen winterperiode heeft gehad op de dieren. De algemene conclusie was erg positief. Zoals dat in de natuur gaat is de conditie van de dieren de afgelopen maanden iets achteruit gegaan. Desalniettemin ziet de kudde er prima uit. Met de stijgende temperatuur in de lente zal het gras gaan groeien en kunnen de wisenten de buik weer vol eten aan groen gras.

De wisenten zijn de laatste tijd vaak in subgroepjes gezien en ook met de conditiecheck was dat het geval. Gelukkig konden we alle dieren bekijken om zo een goed beeld over de conditie van de kudde te krijgen. De volwassen stier was weer eens alleen en liet zich goed bekijken door bezoekers van het uitzichtpunt. Al met al een mooie dag om in het veld te zijn met wegspringende damherten en zonnende vossen.

Overigens worden de wisenten wekelijks geobserveerd. Boswachters zien de dieren periodiek tijdens een van hun rondes. En als er studenten onderzoek doen worden de dieren nauwlettend in de gaten gehouden om eet- en sociaal gedrag te noteren.

Foto's

Wisenten in het Kraansvlak 2013. Foto: Ruud Maaskant