10 september 2013

Heropening Wisentenpad in duinen Kennemerland

Op zondag 15 september a.s. gaat om 12.00 uur het Wisentenpad door een deel van het Kraansvlak weer open. Boswachters en vrijwilligers betrokken bij het wisentenproject zullen aanwezig zijn om informatie te geven over het project en de wisenten.

Het Wisentenpad geeft een unieke mogelijkheid om de enige kudde wisenten in de Nederlandse natuur te zien. Het pad is uitsluitend voor wandelaars, met gele paaltjes afgezet en ongeveer 1,4 kilometer lang. Bezoekers zijn dagelijks welkom om op eigen gelegenheid het pad te bewandelen. Gebruik maken van het pad kan tussen zonsopkomst en zonsondergang. Respect en ruimte voor de wisenten is daarbij het uitgangspunt.

Het Wisentenpad is te bereiken vanaf het Duinpieperpad, een wandel/fietspad dat ten oosten van de strandboulevard van Zandvoort in de duinen loopt. Bezoekers worden aan het begin van het pad via speciale borden geïnformeerd over de toegangs- en omgangsregels. De toegang is gratis. Regelmatig zijn er speciaal opgeleide vrijwilligers bij het Wisentenpad om extra informatie te geven. Op 1 maart 2014 gaat het pad dicht in verband met het broedseizoen.

Natuurbeheerders en projectpartners PWN en ARK Natuurontwikkeling introduceerden in 2007 wisenten in het Kraansvlak om te bestuderen of deze dieren een bijdrage kunnen leveren aan het open houden van de duinen. Het project wordt begeleid met uitgebreid wetenschappelijk onderzoek omdat er nog maar weinig bekend is over wisenten en hun ecologie in de West-Europese natuur. In de kudde zijn dit jaar maar liefst zes kalfjes geboren. Een teken dat de dieren het naar hun zin hebben in de duinen.

U bent van harte welkom om gebruik te maken van het Wisentenpad.

Foto's

Bison check out the Bison Trail. Photo: Ruud Maaskant