7 december 2015

Het gaat goed met verhuisde stieren

Afgelopen augustus zijn twee stieren vanuit de wisentkudde in Kraansvlak naar Spaanse wisentprojecten verhuisd. Het zijn beide zonen van de Poolse stier die in Kraansvlak voor tal van nakomelingen heeft gezorgd. Om het risico op inteelt tussen de dieren die allen in Kraansvlak geboren zijn te verminderen, hebben de twee oudste stieren een nieuw onderkomen gekregen. Ze zijn ieder naar een startend wisentgebied in Spanje getransporteerd.

Om de verhuizing zo goed mogelijk te laten verlopen, hebben ARK en PWN volop voorbereidingen getroffen. De stieren zijn tijdelijk in een kraal afgezonderd in afwachting van de resultaten van veterinair onderzoek. De resultaten waren prima, de dieren maakten het goed en zo konden zij in augustus vertrekken naar hun nieuwe natuurgebieden. Een van hen is naar Atapeurca gegaan, de ander naar Boñar. Afstemming over de verhuizing van de dieren naar hun nieuwe leefgebieden vond plaats in samenspraak met het European Bison Conservation Centre (EBCC). Het transport van de dieren werd verzorgd door Joep van de Vlasakker van Flaxfield Nature Consultancy.

Recent hebben we een laatste update en bijgevoegde foto ontvangen. De stieren maken het goed en zijn inmiddels gewend aan de nieuwe lokale omstandigheden. We zijn heel benieuwd naar toekomstige updates om te horen of ze in hun nieuwe leefgebieden voor nakomelingen gaan zorgen zoals hun vader met verve deed in het Kraansvlak. De wisentkudde in het Kraansvlak maakt het prima en telt met de verhuizing van de stieren 22 dieren.

Foto's

Wisent stier in Bonar, Spanje. Foto: Fernando Moran