19 februari 2015

Laatste week Wisentenpad open

Tot en met zondag 1 maart kunnen wandelaars terecht op het Wisentenpad in de Kennemerduinen in Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Dit wandelpad is uniek in Nederland omdat alleen hier wisenten in de Nederlandse natuur te zien zijn.

In het Kraansvlak leeft sinds 2007 een kudde wisenten in het wild. Bezoekers zijn tussen zonsopkomst en zonsondergang welkom om op eigen gelegenheid te wandelen over het Wisentenpad. De kans om de kudde wisenten zelf te zien is redelijk groot. Het Wisentenpad loopt door glooiend duinlandschap met zicht op natte duinvalleien en dynamische zandduinen. Tijdens de wandeling is respect voor de wisenten, konik paarden en ander wild het uitgangspunt. Klik hier voor de route en meer informatie.

Het Wisentenpad is uitsluitend bedoeld voor wandelaars. De route loopt door rul zand en is aangegeven met gele paaltjes en is in totaal 3 kilometer lang. Het is te bereiken vanaf het Duinpieperpad, ten oosten van de strandboulevard van Zandvoort, of via de Boulevard langs zee. Bezoekers worden aan het begin van het pad via speciale borden geïnformeerd over de toegangs- en omgangsregels. Daarnaast is informatie over het wisentenproject aangegeven. Na 1 maart gaat het Wisentenpad tijdelijk dicht in verband met het vogelbroedseizoen.

PWN en ARK Natuurontwikkeling brachten in 2007 een wisentkudde naar het Kraansvlak. De wisentkudde is sindsdien gegroeid van 6 naar 19 dieren. Jaarlijks worden er in voorjaar en zomer kalfjes geboren. In het Kraansvlak leven ook reeën, damherten, konik paarden en kleinere dieren zoals vossen en konijnen.

Foto's

Bison in Kraansvlak dune area. Photo: Ruud Maaskant