9 juli 2015

Succesvol wisentenweekend

Afgelopen 4 & 5 juli vond een speciaal wisentenweekend plaats in bezoekerscentrum De Kennemerduinen. Aanleiding was de terugkeer van de in 2014 overleden stamvader van de wisentenkudde, die in opgezette vorm blijvend te zien zal zijn in het bezoekerscentrum. Hij heeft een mooie plek in de spotlight van de nieuw ingerichte wisenthoek gekregen. Ondanks het warme weer hebben circa 5.500 bezoekers kennis gemaakt met de stier, waar volop bewondering voor was vanwege zijn imposante voorkomen.

Naast het presenteren van de indrukwekkende stier aan het publiek, waren er allerlei wisent gerelateerde activiteiten. Op beide dagen vond een uitgebreide excursie naar het leefgebied van de wisenten plaats. Onder de bezielende leiding van een boswachter en een aantal enthousiaste wisentvrijwilligers is de kudde zowel op zaterdag als op zondag gespot. Op zondag was er een leuk nieuwtje te melden dat inmiddels een vijfde wisentkalfje in de kudde gespot is. Daarmee bestaat de kudde nu uit 24 wisenten.

Bezoekers konden via een zogenaamd green screen op de foto met de kudde wisenten, en namen zo een uniek aandenken aan dit weekend mee naar huis. Er was uiteraard volop informatie over de wisent, en het wisentproject wat in 2007 gestart is in duingebied Kraansvlak. Naast prachtig beeldmateriaal werd het verschil tussen een stier en koe duidelijk gemaakt met echte schedels, wat op veel aandacht van de jeugd kon rekenen. Voor hen was er een quiz en kleurplaten om zich op uit te leven. Verder vond een lezing plaats met veel aanvullende informatie over de diersoort en het project, ondersteund met prachtige foto’s gemaakt in het Kraansvlak. En werd de film over de wisenten van Dick Harrewijn vertoond, net als de video van RTV Noord Holland die opnamen maakten van het opzetten van de stier.

De wisenten in het Kraansvlak maken deel uit van het internationale stamboek van deze bedreigde diersoort. Tijdens het wisentenweekend werd dan ook stil gestaan bij de internationale activiteiten voor een betere toekomst voor dit grootste Europese landzoogdier. Het project in de duinen levert een belangrijke bijdrage aan het uitbreiden van de kennis over de wisent. En daarnaast zorgen onze wisenten, waaronder in het bijzonder stamvader Podryw, voor een prachtige bijdrage aan het huidige aantal wisenten dat in de natuur leeft. Inmiddels lopen er maar liefst twintig wisenten in het Kraansvlak die hier geboren zijn.

Foto's

European bison weekend in the Kennemer Dunes