25 maart 2015

Wisentenpad voor derde jaar op rij een succes

De afgelopen maanden is het Wisentenpad in Kraansvlak bijna 3800 keer bezocht door publiek. Het pad is momenteel dicht en gaat later dit jaar weer open.
 
Sinds 2007 lopen er wisenten in het Kraansvlak. Dit duingebied is van oudsher voor het publiek gesloten. In 2008 is gestart met het aanbieden van begeleide excursies door boswachters van PWN om mensen de in Nederland unieke gelegenheid te geven de wisenten in het wild te ontmoeten. Dat leverde veel enthousiaste reacties van de deelnemers op. De wisenten zelf blijken het prima te vinden, zolang je maar niet te dicht in de buurt komt. Vijftig meter is een mooie afstand vinden ze. Kom je toch dichterbij, dan gaan zij weg.
 
In de afgelopen jaren is het excursie aanbod aan wisentwandelingen die in het weekend plaatsvinden uitgebreid. Publiek kan zich hiervoor inschrijven op www.np-zuidkennemerland.nl. Daarnaast is er de optie om, samen met een boswachter, met een eigen groep op zoek te gaan naar de wisenten. Ook vinden er speciale fotosafari's plaats waarbij boswachter en natuurfotograaf Ruud Maaskant kleine groepen meeneemt om de wisenten in het duinlandschap te fotograferen.
 
Dankzij de positieve ervaringen openden projectpartners PWN en ARK Natuurontwikkeling in 2012 in het westelijk deel van het Kraansvlak een speciaal wandelpad dat bezoekers in het winterhalfjaar de kans geeft om op eigen gelegenheid door een stuk van het Kraansvlak te lopen. Speciale informatieborden bij beide ingangen van het pad geven de bezoekers aanvullende informatie zoals welke gedragsregels gelden voor bezoekers. Ook zijn regelmatig speciaal opgeleide vrijwilligers aanwezig om de bezoeker verder te informeren over het wisentproject.
 
Na een terreinuitbreiding is het Wisentenpad verlengd tot 2,5 km. Het pad was het afgelopen seizoen open van 29 augustus tot en met 1 maart. Gedurende deze periode was het aantal bezoeken bijna 3800; een toename van meer dan 1000 ten opzichte van het jaar ervoor. Dankzij de reacties van bezoekers weten we dat het Wisentenpad enorm aanslaat. Men komt van heinde en ver (zelfs uit het buitenland) voor deze unieke ervaring. De wisenten hebben zich de afgelopen maanden veelvuldig laten zien in de buurt van het pad.
 
Later dit jaar gaat het Wisentenpad weer open.
 
Houd voor de exacte datum deze website en onze social media pagina’s in de gaten.

 

Foto's

Bison at the Bison Trail. Photo: Ruud Maaskant