12 mei 2016

Nieuwe wisentstieren voor Kraansvlak kudde

Op 11 mei 2016 zijn twee wisentstieren afkomstig uit een natuurgebied in Zuid-Frankrijk aangekomen bij het Kraansvlak in Overveen. De dieren van 2 en 3 jaar oud worden toegevoegd aan de kudde van 14 dieren in het duingebied. Projectpartners PWN en ARK Natuurontwikkeling hopen dat zij in de nabije toekomst voor vele kalfjes gaan zorgen.

Met de nieuwe aanwinsten komen er weer (jong)volwassen stieren in de kudde. In augustus 2015 zijn twee stieren uit het Kraansvlak naar Spanje vertrokken. Zij waren beide in Kraansvlak geboren en nauw verwant aan veel van de Kraansvlak dieren. Om de kudde genetisch en sociaal gezond te houden, zijn zij toen verhuisd naar andere wisentgebieden. Na deze succesvolle verplaatsing, was het nu tijd om nieuwkomers te verwelkomen.

De stieren zijn in Frankrijk voorbereid op hun reis, en zullen de komende weken intensief gemonitored worden door het Kraansvlak team begeleidt door de vaste dierenarts van het project. Een verhuizing van wisenten is een namelijk hele onderneming die goed voorbereid moet worden. Inmiddels heeft het Kraansvlak team veel ervaring opgedaan maar helaas hebben ook wij in het verleden nieuw ingevoerde dieren verloren. Met de kennis en ervaring die wij zelf en andere wisentgebieden opgedaan hebben, zullen de nieuwe leden van de kudde extra scherp in de gaten gehouden worden. Daarnaast vindt zoals te doen gebruikelijk volop monitoring van de kudde in het Kraansvlak plaats.

Foto's

wisentstieren