11 april 2017

Ruitersafari's in wisentgebied

Vanaf deze maand worden weer speciale ruitersafari’s aangeboden: te paard onder begeleiding van een ervaren gids en boswachter genieten van de bijzondere natuur in de duinen van het Kraansvlak.

Het Kraansvlak is van oudsher een rustgebied voor de natuur en afgesloten voor struinend publiek. Echter, onder begeleiding van een boswachter worden meerdere keren per jaar excursies gehouden waarbij men te voet op zoek gaat naar de wisenten. Naast goede kans op een ontmoeting met de wisenten worden ook konikpaarden en de sinds vorig jaar uitgezette Schotse hooglanders regelmatig gespot. En dat terwijl het gebied toch zo’n 330 hectare groot is.

Naast deze wandelexcursies en het gebruik van het Wisentenpad (buiten het vogelbroedseizoen), is het nu ook weer mogelijk om een ruitersafari te boeken. Vorig jaar vond een pilot plaats en uit de reacties van deelnemers blijkt dat de ruiterritten zeer gewaardeerd worden. Opmerkingen op het na afloop ingevulde enquêteformulier zijn: ‘geweldige ervaring, heel mooi om zo door de natuur te rijden’, of ‘prachtige, avontuurlijke rit duin op, duin af, met schitterend landschap’ en ‘heel mooi dat dit kan, bedankt!’.

Ruitersafari in het Kraansvlak

Van oudsher spelen (grote) herbivoren zoals runderen, paarden, damherten en reeën een onmisbare rol in het landschap van het Kraansvlak. De combinatie van deze diersoorten, waartoe hier ook konijnen behoren, zorgen voor een rijk en gevarieerd gebied voor talloze andere soorten, van insecten, vlinders en vogels tot gebiedsspecifieke planten.

Tijdens de ruitersafari vertelt de boswachter (die ook te paard is) over het natuurgebied en de soorten die hier voorkomen. Specifiek gaat er aandacht uit naar de wisent en het project. De rit gaat stapvoets en is in een kleine groep van maximaal 6 deelnemers, dus iedereen is volop in de gelegenheid om vragen te stellen en te luisteren naar de uitleg. Maar vooral ook om op deze niet alledaagse manier dit voor het publiek gesloten duingebied te betreden en vanaf de rug van een paard te genieten van het uitzicht.

Op de website van PWN vindt u meer informatie over kosten en boekingen.

Foto's

Ruiterexcursie in het Kraansvlak. Foto: Louise Prevot