21 april 2017

Wisenten in spotlights 23 april

Op zondag 23 april staat de wisent centraal in BC De Kennemerduinen te Overveen. Het is dan tien jaar geleden dat Europa’s grootste zoogdier zijn eerste stappen zette in de Nederlandse natuur, in duingebied Het Kraansvlak.

De boswachters zijn er en vertellen over hun persoonlijke ervaringen met deze bijzondere en nog altijd bedreigde diersoort. Er start een kleurwedstrijd voor volwassenen (vanaf 18 jaar) en een selfiewedstrijd voor kinderen (basisschoolleeftijd). Deelnemen kan tot 1 oktober, ook via www.wisenten.nl. Elk uur draait in de filmzaal een interessante wisentfilm. In de speciale wisenthoek kom je van alles te weten over wisenten en kun je de machtige opgezette stier Podryw zien, de stamvader van de wisentkudde in het Kraansvlak. Wie zin heeft in een wandeling gaat met de gratis Wisentzoekkaart op pad via de wisentroute naar het uitzichtpunt.

In het Kraansvlak zijn inmiddels meer dan 20 kalfjes geboren. Vanuit het Kraansvlak zijn wisenten naar Spaanse natuurgebieden verhuisd en vorig jaar is een groep wisenten verhuisd naar natuurgebied de Maashorst in Brabant. Zo draagt het project bij aan het behoud van de wisent in Europa. Momenteel lopen er zestien wisenten rond in het Kraansvlak. Dit voorjaar wordt weer de geboorte van een aantal kalfjes verwacht.

In de loop van dit wisentjubileumjaar vinden nog meer activiteiten plaats waaronder een nationaal- en een internationaal symposium voor natuurbeheerders en wetenschappers. Ook volgt eind van het jaar een speciale publicatie over de Kraansvlakwisenten. Tijdens een publieksdag in het najaar sluiten we dit jubileumjaar feestelijk af. Informatie over alle activiteiten vind je op www.wisenten.nl/nl/10-jaar-wisenten.

 

Foto's

Wisent kudde Kraansvlak