20 februari 2018

Veel bezoek wisenten Kraansvlak in jubileumjaar

In 2017 was het tien jaar geleden dat het wisentproject Kraansvlak van start ging met de komst van de eerste wisenten. Vanwege dit jubileum zijn speciale activiteiten georganiseerd zoals een Publieksdag in oktober waarbij men samen met de boswachter op zoek ging naar de wisenten in het Kraansvlak. Ook daarnaast heeft publiek het wisentgebied goed kunnen vinden.

Sinds 2009 worden regelmatig publieksexcursies aangeboden naar de wisenten in Kraansvlak. Onder de bezielende leiding van een boswachter van PWN wordt een wandeling naar en in het Kraansvlak gemaakt en wordt van alles verteld over het gebied en de aanwezige flora en fauna. In 2017 zijn 22 van deze wisentwandelingen verzorgd, waarbij er ook diverse studentengroepen op bezoek zijn geweest. Meer dan 260 personen hebben op deze manier kennis gemaakt met het project.

De afgelopen jaren is er daarnaast de optie om mee te gaan op een speciale fotografie excursie, begeleid door boswachter en natuurfotograaf Ruud Maaskant. Sinds 2016 is het aanbod uitgebreid met ruitersafaris, uniek in Nederland. In een kleine groep gaan ruiters te paard het wisentgebied in, begeleid door een ervaren ruiter en tevens boswachter van PWN. Afgelopen jaar hebben zes van deze excursies plaatsgevonden, met 22 enthousiaste ruiters als resultaat. Tijdens een van de ruiterritten was tv programma Vroege Vogels op bezoek en legde de ontmoeting tussen ruiters en de kudde wisenten vast. Zie https://vroegevogels.bnnvara.nl/nieuws/wisenten-op-de-wandelpaden.

In oktober was er speciaal bezoek voor de wisenten tijdens een nationaal symposium en internationaal congres in het teken van tien jaar wisentproject Kraansvlak. Ook tijdens de Publieksdag die hierop volgde werden de wisenten gespot.

Sinds 2012 is een deel van het jaar het Wisentenpad open voor wandelaars. Duizenden bezoekers hebben het pad de afgelopen jaren belopen en regelmatig zijn de wisenten daarbij gezien. In 2017 hebben meer dan 5800 bezoeken aan het pad plaatsgevonden. Het pad gaat zoals ieder jaar per 1 maart dicht in verband met het broedseizoen.

Voor meer informatie over bezoek aan Kraansvlak zie hier. Vanaf 1 maart 2018 zijn hier weer excursies te boeken.

Foto's