16 juli 2019

Moeilijke winter in het Kraansvlak

Wilde dieren maken aan het einde van de winter en bij de start van het voorjaar hun moeilijkste periode door. Dat geldt ook voor grote grazers als de wisenten. Er groeit nauwelijks gras en bomen staan nog niet in het blad. Hoe verder de winter vordert, hoe minder nutrientrijk voedsel er beschikbaar is. In april van dit jaar zijn drie wisenten in het Kraansvlak overleden. Eén van de overleden dieren is een wisent koe die in 2007 vanuit Polen bij de kudde is gekomen. Zij heeft in de afgelopen twaalf jaar vijf gezonde kalfjes ter wereld gebracht. Een aantal van deze nakomelingen is verhuisd naar andere natuurgebieden in Nederland en Spanje. Deze overleden koe heeft een enorme bijdrage geleverd aan het voortbestaan van de bedreigde wisent.


Naast deze oude wisent koe is rond half april helaas ook een jonger vrouwtje overleden. Omdat dit sterfgeval onverwachts kwam, is autopsie gepleegd op het dier. De doodsoorzaak van deze koe was acute longontsteking. 


De oudste wisent koe uit de kudde overleed al in december 2018 en liet toen een kalfje na dat is geboren in de zomer van 2018. Het jonge stiertje heeft drie maanden lang na de dood van zijn moeder zijn best gedaan om te overleven. Helaas bleek hij toch te jong om het alleen te redden. Wisent kalfjes begin vroeg na hun geboorte zelf al vegetatie te eten. Toch blijft moedermelk maandenlang de belangrijkste voeding; in Kraansvlak zien we sommige jonge dieren zelfs langer dan een jaar bij hun moeder drinken.   
De beheerders hebben de overige dieren in de kudde nauwlettend gemonitord. Hieruit blijkt dat de rest van de wisenten in goede conditie zijn.  

Foto's