18 februari 2019

Wisentkoeien overleden

Afgelopen januari zijn twee koeien uit de wisentenkudde in Kraansvlak overleden. Een van hen is jaren geleden hier geboren, de andere koe maakte in 2007 deel uit van de eerste groep wisenten die vanuit Polen naar het duingebied kwam.

Sinds 2009 is de wisentenkudde in Kraansvlak op natuurlijke wijze aan het groeien. De kudde heeft een diverse opbouw met oudere dieren die in 2007 en 2008 naar Nederland kwamen en daarmee de startgroep van het project vormden. Daarnaast zijn er de afgelopen tien jaren meer dan 30 kalfjes geboren. De kudde kent hiermee een natuurlijke opbouw met wisenten van verschillende leeftijden en zowel vrouwelijke als mannelijke dieren. De dieren die als eerste naar Kraansvlak kwamen zijn inmiddels op leeftijd en hebben voor het overgrote deel van de nakomelingen gezorgd.

De Nederlandse winterperiode is de lastigste periode van het jaar voor tal van dieren, ook voor grote grazers als wisenten. Dieren die in mindere conditie zijn hebben het dan zwaarder vergeleken met de rest van het jaar wanneer nutrientrijk voedsel gemakkelijker beschikbaar is. Zoals te doen gebruikelijk in het wisentproject leren de beheerders graag zoveel mogelijk van de ervaringen. In overleg met de vaste dierenarts is een van de overleden koeien voor sectie weggebracht. Hieruit bleek geen sprake van ondervoeding, en kon geen eenduidige doodsoorzaak worden vastgesteld. De wisentenkudde is sinds het overlijden van de koeien extra gemonitord en maakt het goed. De Konik paarden en Schotse hooglanders die in hetzelfde gebied leven zijn in prima conditie.

In totaal hebben de onlangs gestorven wisentkoeien negen kalfjes in Kraansvlak op zien groeien. Na de recente export van een groep wisenten en de dood van de koeien bestaat de huidige kudde uit 16 dieren.

Foto's

Wisenten op duinhelling. Foto: Ruud Maaskant