24 mei 2017

Geboorte wisentkalf Kraansvlak door succesvolle Franse integratie

Op 22 mei 2017 is het eerste wisentkalfje van het jaar in het Kraansvlak, onderdeel van Nationaal Park Zuid-Kennemerland, gespot. Het is de eerste geboorte die letterlijk het vruchtbare succes markeert van de introductie van nieuwe dieren vorige zomer. In 2016 zijn twee stieren vanuit een Frans natuurgebied in Kraansvlak geintroduceerd in de kudde. De Franse stieren zijn ingevoerd om de genetische diversiteit in de Kraansvlak kudde te vergroten.

Zorgvuldige selectie op Europees niveau met betrekking tot het in- en uitvoeren van dieren binnen de Kraansvlak kudde draagt actief bij aan een breder wordende genetische basis voor de wisent, ofwel de Europese bizon, die nog steeds als een bedreigde diersoort wordt beschouwd. Er zijn inmiddels meer dan 6000 wisenten, verspreid over Europa, maar er is nog veel nodig om de diersoort verder uit de gevarenzone te krijgen.

Tot dit jaar werden er 23 wisentkalfjes geboren in het Kraansvlak. Projectpartners PWN en ARK zijn blij met de nieuwe geboorte en het ontstaan van de nieuwe genetische lijn. Alle dieren van de Kraansvlak kudde staan geregistreerd in het Wisentenstamboek, dat in Polen wordt bijgehouden. De draagtijd bij wisenten is ongeveer negen maanden. Er worden nog meer geboortes verwacht de komende tijd.

In 2016 verhuisden acht wisenten vanuit het Kraansvlak naar de Maashorst. De dieren hebben het daar onderling naar hun zin getuige de geboorte van drie wisentkalfjes begin mei. De drie moeders zijn allen afkomstig uit het Kraansvlak. Ook op de Veluwe lopen sinds vorig jaar wisenten.

Het project en de wisenten van Kraansvlak zijn ook via Twitter en Facebook te volgen.

 

Foto's

Wisent met eerste kalf van 2017, foto: Ruud Maaskant